LIEFDEVOL - Afscheid nemen


liefdevol - tarwe - afscheid nemen

Je hebt een dierbare moeten loslaten. Of je weet dat het moment van afscheid nemen onvermijdelijk is en dichterbij komt. Er moet veel geregeld worden en er komt van alles op je af. Een uitvaartbegeleider helpt je om (vooral) de praktische zaken rond dit afscheid te regelen. 
Maar op welke manier geef je vorm en inhoud aan het 'stilstaan bij het leven'? Hoe wil je dat de ceremonie er uit komt te zien? Welke woorden, welke vorm en inhoud kies je om recht te doen aan degene die je liefhebt? Of aan degene die je los moet laten maar waar juist ook nog pijnpunten prikken? Welke woorden wil degene die gaat sterven nog meegeven...?

In deze tijd waarin emoties je overspoelen, kom ik naast je staan en denk ik met je mee. Ik luister naar wat er gezegd wordt en probeer te verstaan wat er soms ook juist niet gezegd wordt. Samen zoeken we naar een vorm en inhoud die past bij zowel de overledene als bij degenen die achterblijven.

Omdat een afscheid dat 'past' troost biedt; een klein stukje houvast om vanuit het loslaten ook weer verder te kunnen.

 


Afscheid van en met kinderen


afscheid van en met kinderen

Kinderen en de dood horen niet bij elkaar. 

Helaas is de werkelijkheid anders.

Zowel bij het afscheid nemen ván als bij het afscheid nemen mét kinderen, denk ik graag met je mee over vorm en inhoud en help ik zoeken naar de juiste woorden en symbolen, die passen bij leeftijd, niveau en behoefte.
Door mijn ruime ervaring in het onderwijs 'spreek en versta' ik de taal van kinderen, en kunnen mijn pedagogische voelsprieten helpen bij het vinden van een passend afscheid.

 

 


afscheid nemen - steen in hartvorm

Afscheid nemen is met zachte vingers dichtdoen wat voorbij is en verpakken in de goede herinnering.

Afscheid nemen is met dankbare handen weemoedig meedragen alles wat waard is om niet te vergeten.

- Dietrich Bonhoeffer -